Förskolan Backa Västergård

En unik förskola

Djur & natur

På Backa Västergård har vi naturen kring knuten och det utnyttjar vi så ofta vi kan. Vi har en stor del av vår verksamhet förlagd utomhus. Vi har en fantastisk tillvaro för barnen som får tillbringa större delen av dagen ute och umgås med och lära sig om djuren på gården.

Närheten till djuren i stallet ger barnen ett naturligt förhållningssätt till livets gång. Djur föds och dör på gården och det är vi delaktiga i och pratar mycket med barnen om.

Vi är också öppna med var maten vi äter kommer ifrån och vad våra kroppar behöver för att må bra.

Barnen serveras god mat, lagad från grunden av vår duktiga kock. Maten är till stor del ekologisk och minst en dag i veckan är lunchen vegetarisk. Vi är ute och rör på oss mycket om dagarna och vi behöver äta god, nyttig och vällagad mat.

Delaktighet & gemenskap

Barnens delaktighet är mycket viktigt för oss därför är barnen delaktiga i både köket och i stallet. Det kan både vara enskilt och i grupp. När vädret tillåter så har vi ibland utedagar, då hjälper kocken till att laga mat ute över öppen eld där både barn och vuxna hjälps åt. Andra dagar har kocken med sig ett köksbarn och då får man lite egen tid i köket och är med att laga dagens lunch eller mellanmål. Samma sak i stallet, vissa dagar är man där med en grupp och har en lite mer lärande stund. Andra dagar är ett barn stallbarn ensam tillsammans med stallansvarig och följer med i de dagliga sysslorna i stallet.

Leken är ett viktigt verktyg för barns lärande. Det är i leken som barnen tränar både sin sociala, kognitiva, emotionella och kommunikativa förmåga. Att få göra det på förskolan, där det både finns jämnåriga att stötas och blötas med samt en medveten pedagog som hjälper och handleder ditt barns lärande, är ju en otroligt bra förutsättning till att bli en socialt kompetent vuxen!

Varför Backa Västergård?

Varför ska du då välja Backa Västergård som förskola till ditt barn?

Förutom att du som förälder får ett socialt sammanhang och vänner för livet så får du även en stor inblick i ditt barns dag och barn som inte vill gå hem. Ditt barn får möta engagerade vuxna som vill gå till sitt jobb på mornarna, som brinner för sitt arbete och ser varje barn, varje dag. Vi kommer att upptäcka och erövra nya kunskaper tillsammans.

Vi kommer att skratta men också diskutera allvarliga saker tillsammans. Vi kommer att befinna oss i fantasins värld lika mycket som vi är i verkligheten och det utvecklar vår hjärna att hitta nya kreativa lösningar på problem som kommer i vår väg.

Vi kommer att, om några år när de här barnen vuxit upp, få möta medmänniskor som är empatiska, demokratiska, har ett öppet sinne och en stor kunskap.

Medan vi gör det här på ett medvetet och genomtänkt sätt så har vi roligt — det är det som är Backa Västergårds förskola!